Als er minder dan drie keer per week ontlasting is en de ontlasting ook nog eens hard is, kun je spreken van verstopping, ook wel obstipatie genoemd. De klachten variëren van een opgeblazen gevoel, buikpijn, hoofdpijn en moeheid tot een pijnlijke stoelgang door te harde klonterige ontlasting.

De oorzaak van verstopping kan heel divers zijn, van te weinig drinken en/of vezels tot  gespannen bekkenbodem, overbelaste lever of traag werkende schildklier.  Het advies kan dus ook heel verschillend zijn. Belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is.

Wil je alvast aan de slag? In Darmehbo vind je in hoofdstuk 3 over verstopping met veel tips, een voorbeeld dagmenu en tal van darmzinnige recepten voor een soepele stoelgang.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Drink ik voldoende? Per dag heb je 1,5 – 2 liter vocht nodig. Dit zijn 8 – 10 glazen.  Lees in Darmehbo welke dranken je beter wel en niet kunt nemen.
  • Eet ik voldoende vezels? Per dag heb je 30 – 35 gram vezels nodig. Je kunt dit checken met de vezelmeter van de maag darm leverstichting; https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/.  In Darmehbo kun je meer lezen over de verschillende soorten vezels en hun invloed.
  •  Krijg ik alles binnen wat ik nodig heb? Via www.voedingspiramide.nl  kun je lezen wat je dagelijkse behoefte aan voedingsmiddelen is. In hoofdstuk 5 Darmehbo een hoofdstuk over volwaardige voeding op basis van de voedingspiramide  voor mensen met buikklachten.
  • Heb ik ook andere klachten of aandoeningen? Hormonaal, schildklier, MS? Raadpleeg een arts en/of maak een afspraak

Wil je een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak

·