Diarree

Diarree is een versnelde passage van voedsel in de darmen. De ontlasting kan variëren van brijig tot waterdun. Van eenmaal daags tot vaker, met of zonder buikkrampen. Niet alleen ongemakkelijk, ook ongewenst. Bij diarree verlies je energie en onmisbare voedingsstoffen. Bovendien verstoort diarree het bacterie-evenwicht in de darmen.

De oorzaak van diarree kan heel verschillend zijn, van een onschuldig te koud eten tot voedselovergevoeligheid of een ontsteking. Belangrijk om de oorzaak op te sporen om tot een goed advies te komen.

Wil je zelf alvast aan de slag?

Beantwoord eerst de volgende vragen

 • Heb ik koorts of bloed bij de ontlasting? Ja? Maak een afspraak bij de huisarts
 • Ben ik in een korte tijd ongewenst afgevallen (3-4 kg in een maand)? Ja? Maak dan eerst een afspraak bij de (huis)arts
 • Komt er een darmziekte voor in mijn familie? Ja, maak een afspraak bij de (huis)arts
 • Drink ik voldoende?

Door het vochtverlies heb je  extra vocht nodig. Minimaal 10 glazen vocht per dag. Zie ook hoofdstuk 5.1 uit Darmehbo

In Darmehbo vindt je een hoofdstuk met tal van praktische tips bij diarree met 2 voorbeeld dagmenu’s één met gluten en zuivel en één zonder gluten en zuivel).  Met recepten.

Tips:

 • Eerste zorg: Voldoende vocht
  Water drinken is goed voor je buik. Kies voor water op kamertemperatuur of warmer. In acute situaties ORS (apotheek). In Darmehbo meer tips over darmzinnige dranken.
 • Kauw grondig
  Neem de tijd voor je maaltijden en tussendoortjes. Eet rustig en kauw goed tot het vloeibaar is in de mond.
 • Verzorg je spijsverteringsvuur
  Je verzwakte spijsvertering zal opbloeien van warme gerechten en voldoende rust. Zie ook herstellen doe je zo en de samenvatting van het 10 stappenplan

Wil je een persoonlijk advies, maak dan een afspraak.