Energieherstelplan

 

Geïnspireerd door Oosterse wijsheden  ontwierpen mijn collega’s Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser een Westers stappenplan voor energieherstel. Een energieherstelplan ontworpen naar hun eigen inzichten en onderbouwd door jarenlange positieve patiënten ervaringen uit hun eigen natuurgeneeskundige diëtistenprakijken. Het is een eigentijds gezondheidsmodel met veel informatie over hoe voeding ingezet kan worden als vitaliserende bron. Zie ook www.energieherstelplan.nl

Hun werkwijze inspireerde mij en inmiddels werk ik jarenlang volgens deze principes met dezelfde positieve ervaringen.

In het energieherstelplan draait het om de samenwerking tussen de darm, de lever en onze (bij)nieren of wel onze accu. Dit zijn de organen waar we direct met voeding  en leefstijl veel invloed op uit kunnen oefenen. Ze spelen een cruciale rol bij herstel van andere organen maar ook ons gevoel en gedrag. Ik kan dit het beste uitleggen aan de hand van de metafoor over het huis.

Huis.
Je lijf kun je vergelijken met een huis. Maar wat voor huis heb je? Een grote, kleine? Met een brede of smalle voordeur en hal? Kortom; het ene huis is het andere niet. En dat geldt ook voor mensen. Onze bouw kan heel verschillend zijn en dat heeft invloed op onze spijsvertering.

In deze vergelijking is de hal  je darm. In de diverse kamers op de 1e en 2e verdieping verblijven de organen en de lever staat op de zolder.  De trap is de conditie van je (bij)nieren  ofwel je ‘accu’.

In dit voorbeeld nemen we obstipatie als klacht.  Een moeilijke stoelgang of obstipatie  is een teken dat er iets niet goed gaat in huis. Maar waar gaat het niet goed? Is dat op het niveau van de hal, de trap of de zolder? Dat moet uitgezocht worden.  Het kan zijn dat er onvoldoende vocht en vezels genuttigd worden. Dan staat de gang vol. Door voldoende vocht vezel en op tijd naar het toilet te gaan (de voordeur open te doen), kan het probleem verholpen worden. Maar het kan ook zijn dat er meer aan de hand is en dat de hele zolder vol staat.  Hoe komt dat?  Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onvoldoende energie is om naar zolder te lopen en de zolder leeg te halen. De obstipatie wordt dan in stand gehouden.  Als er wel voldoende energie is , kan het zijn dat het op het niveau van de zolder niet helemaal goed gaat. De afvoer via de trap en de hal gaat dan moeizaam. Dat kan komen door een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen of andere stoffen.

In dit voorbeeld wordt het duidelijk dat het geen zin heeft de zolder leeg te halen als de gang nog vol staat of als er geen energie is de trap op te lopen. Herstel gaat dus volgt een bepaalde stappen

  • Het proces begint de darm. Of eigenlijk daarvoor al; Wat stop je in je mond?
  • Vervolgens moet je je afvragen hoeveel energie is er?  Is er voldoende om het proces in te gaan?   Zo ja, kan dat snel of moet dat  stapje voor stapje bij minder energie?
  • Dan pas kun je de lever reinigen ofwel  de zolder leeghalen.

Zo puntsgewijs als hierboven beschreven gaat het meestal niet. Als je goed voor je darm zorgt, komen krijg je ook al meer energie en kan de lever beter zijn werk doen.

Door middel van het klachtenregistratieformulier en andere vragenlijsten krijgen we inzicht waar de prioriteit gelegd moet worden in jouw herstelproces.

Spreekt dit jou aan? Ik geef regelmatig workshops  over de principes. Liever een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak op het spreekuur.