Darmehbo is bedoeld voor iedereen die in meer of mindere mate buikklachten heeft. Van misselijkheid en oprispingen tot darmkrampen en winderigheid. Van een opgeblazen gevoel tot diarree of juist obstipatie. Bij één op de zes mensen in Nederland schoppen dergelijke klachten hun leven flink in de war.

Waar moet je op letten als je buikklachten hebt? Hoe kies je de juiste producten voor je buik? Darmehbo helpt je stap voor stap de oorzaak van jouw buikklachten op te sporen en er iets aan te doen.

De herziene versie is uitgebreid met het FODMAP-dieet. Dit dieet helpt je te ontdekken welke koolhydraten jouw mogelijk dwars zitten. Koolhydraten zijn nou eenmaal niet allemaal makkelijk te verteren. Ze vormen voor veel mensen de bron van hun buikklachten. Deze boosdoeners hebben één ding gemeen. Ze zijn rijk aan FODMAPs, een verzamelnaam voor de groep slecht verteerbare koolhydraten.

Het FODMAP-dieet is ontwikkeld voor mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet.

 

‘Wat goed dat dit boek er is!’

Marten Otten, maag-darm-leverarts schreef het voorwoord van Darmehbo.

Darmehbo. Het klinkt zo eenvoudig, maar wat is het belangrijk. Weinig mensen realiseren zich hoeveel nare klachten je van je buik kunt hebben. In Nederland hebben naar schatting anderhalf tot drie miljoen mensen in meer of mindere mate chronisch last van hun ingewanden. De klachten variëren van maagklachten tot chronische buikpijn met diarree, verstopping of combinaties daarvan. In dit boek is dit allemaal uitgebreid beschreven.

Het probleem bij klachten van ons darmstelsel is dat er ontzettend veel oorzaken kunnen zijn. Ook hier weer die geweldige variatie van betrekkelijk onschuldige periodes met misselijkheid tot ernstige diarree met vermagering. Bovendien zijn de klachten niet iedere dag hetzelfde. Soms heb je dagen of weken geen last en dan dient zich weer een periode aan met allerlei klachten.

Darmehbo is een goede handleiding om erachter te komen wat er met je aan de hand is. Soms is er sprake van een ernstige aandoening die direct nader onderzoek noodzakelijk maakt. Of misschien is het een onschuldig verschijnsel waarvoor aanpassing van voeding en leefstijl voldoende is.

Terecht besteedt dit boek veel aandacht aan voeding en darmbacteriën. Ze hebben bijzonder veel met elkaar te maken. Onze kennis over de miljarden dynamische darmbewoners neemt de laatste jaren razendsnel toe. Moderne technieken maken het mogelijk zeer precies vast te stellen hoeveel bacteriën van welke soort we bij ons dragen.

Recent is bijvoorbeeld aangetoond dat de samenstelling van de darmbacteriën bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) totaal anders is dan bij mensen zonder PDS. Dat is een belangrijk gegeven, omdat deze darmbacteriën ons voedsel voor een belangrijk deel afbreken en verteren. Dan begrijp je ook waarom bepaald voedsel bij sommige mensen klachten kan geven. Als je de ‘slechte’ bestanddelen van het menu schrapt, kan dit verlichting geven. Dit is de basis voor het zogenaamde eliminatiedieet.

Nu we meer inzicht hebben in het belang van onze darmbacteriën begrijpen we ook beter dat probiotica een gunstig effect kunnen hebben. Probiotica zijn geselecteerde en gekweekte bacteriën die de verstoorde balans in onze darmen kunnen herstellen. Het is de moeite van het proberen waard.

Het is vaak erg lastig de oorzaak van die vervelende en steeds terugkerende maag- of darmklachten op te sporen. Naar mijn overtuiging kun je bij deze zoektocht veel steun hebben aan deze darmehbo.

Voeding en leefstijl is iets persoonlijks. Zoek jij naar een manier om je goed te voelen? Wil jij je buik-, darm- of energieklachten overwinnen?

Marieke Lebbink ontwikkelde hiervoor een reeks overzichtelijke trajecten die online gevolgd kunnen worden. Met ‘Avontuurlijk gezond’ zet ze een praktische gids neer waarmee iedereen in staat is om zelf stappen te nemen richting een fit en klachtenvrij leven.