10 ‘darmproof’ vakantietips

Als de vakantietijd is aangebroken, is het goed om even te bedenken hoe je voor jouw darmen zorgt als je op reis gaat. Deze 10 darmproof vakantietips helpen je om buikklachten in je vakantie te voorkomen.

1. Voorkom vakantiestress! Stress is namelijk dodelijk voor de goede darmbacteriën. Vertrek bijvoorbeeld 1 à 2 dagen na je laatste werkdag zodat je zonder stress op vakantie gaat.

2. Vocht is de belangrijkste voedingsstof, ook onderweg! Maar ijskoude dranken kunnen buikklachten uitlokken. Zorg dus dat de dranken op kamertemperatuur of warmer zijn. Neem bijvoorbeeld een thermoskan (kruiden)thee mee als je met de auto reist. Ook doen: extra plaspauze inplannen.

3. Kies ‘prikkelarm’ voedsel voor onderweg zoals een banaan, handje amandelen, notenreep of snee knäckebröd met (smeer)kaas. Hoe langer je kauwt, hoe beter. Voor in de koelbox: een beker yoghurt met havermout en fruit of bakje Activia naturel. Vergeet het lepeltje niet!

4. Neem probiotica mee. Dit helpt het bacterie-evenwicht in de darm op peil te houden en/of te herstellen. Kies een product dat buiten de koelkast houdbaar is. Voor alle probiotica producten geldt overigens dat ze op een droge koele plaats bewaard moeten worden.

5. De ene probiotica is de andere niet. Kies een probiotica die aansluit bij je klachtenpatroon. Advies kun je vragen aan een arts, (natuur)diëtist, apotheek, of goede drogist. Zorg dat er voldoende bacteriën in zitten: minimaal 1 miljard.

6. Houd je stoelgang in beweging: eet vezelrijk (veel groente en fruit) en neem voor de zekerheid extra vezels mee. Bijvoorbeeld haverzemelen, psylliumvezels of kokosvezels. Deze kun je tijdens de vakantie mengen met vruchtenmoes, yoghurt, amandelmelk, sojamelk of ander vocht.

7. Ook een goede wc-houding bevordert de stoelgang. Wist je dat Franse hurk toiletpotten de juiste houding zijn voor je stoelgang? Ook handig: neem WC-brildekjes mee zodat je hygiënisch kunt zitten als er geen schone toiletpotten zijn.

8. Wees in zuidelijke landen voorzichtig met rauwkost en ongeschild fruit. Deze kunnen bereid zijn met onveilig kraanwater. Hetzelfde geldt voor ijsblokjes in drankjes. Kies in deze landen voor water uit (afgesloten) flessen of gekookt kraanwater.

9. Ben je gevoelig voor lactose en/of histamine? Neem een product mee dat lactose helpt verteren zoals Disolact. Of stop Daosin in je koffer om de histamines de baas te blijven.

10. Bier is een lekker vakantiedrankje maar ook rijk aan histamine dat buikklachten kan verergeren. Gelukkig zijn er ook biersoorten die minder histamine bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld Gulpener Bier, Hertog Jan bier en Brand Bier. Drink ook water. Want (te veel) alcohol geeft ook buikproblemen.

Fijne vakantie. Geniet ervan!